joi, 25 octombrie 2007

(1) Informatica

Capitolul I - Microcalculatoare compatibile IBM PC

Un comentariu:

raluca spunea...

1.1. Scurt istoric al evolutiei notiunii de sistem de calcul

• Prima realizare de calcul automat apare in 1642, sub forma unei masini de adunat si apartine matematicianului, fizicianului si filosofului francez Blasie Pascal.
• In 1671 matematicianul si filososful geramn von Leibniz inventeaza prima masina de calcul pentru operatia de inmultire.
• Primul dispozitiv care a reprezentat un calculator in sensul modern a fost propus de catre matematicianul si inventatorul englez Charles Babage in anul 1830. Ca rezultat al primelor eforturi a aparut “masina diferentiala” pe care a descris-o prima data in 1822. Cand aceasta a fost aproape terminata Babage a constatat necesitatea utilizarii cartelelor perforate (inventate de catre francezul Jaquard in 1801, pt razboaiele de tesut), in calitate de memorie, si suport de iesire.
Pentru prima data Babage a inceput sa lucreze la “masina analitica” in jurul anului 1830 si pana la sfarsitul vietii (1871) a incercat fara succes sa o realizeze.
• De la Charles Babage au ramas notiuni de tipul:
- program
- subprogram
- memorie
- unitate centrala
- date initiale
- rezultate intermediare

• O colaboratoare a lui Babage, Ada Augusta, fiica lordului Byron a elaborat descrieri de proceduri pentru masina analitica a acestuia. Ada Byron este astatzi unanim considerata a fi primul programator din istorie.
• In 1973 H. Aiken de la Universitatea Harvard a propus “calculatorul cu secventa de camera automata”, bazat pe o combinare a indicilor lui Babage si a tehnologiei masinilor electronice produse de firma IBM.
Constructia acestui calculator electromagnetic realizat mai mult din relee si comutatoare a inceput in 1939 si s-a incheiat la 7 august 1944, data considerata ca marcand inceputul erei calculatorului prin constructia lui MARK I.
• Mark I considerat primul calculator numeric a constat din mai multe calculatoare electromagnetice, lucrand in paralel la o problema comuna, ele fiind dirijate de o unitate centrala.
• Datorita progreselor rapide realizare in electrotehnica in acea perioada s-a finalizat in 1946, primul calculator cu adevarat electronic (ENIAC), folosea 30.000 de tuburi electronice si reprezenta in esenta o versiune electrica a lui Mark I.