marți, 23 octombrie 2007

(3) Istoria psihologiei

3. Psihanaliza

3 comentarii:

raluca spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
raluca spunea...

3.PSIHANALIZA

1.Sigmund Freud (1856 – 1939)

Promotorul psihanalizei a fost Sigumnd Freud; el si-a facut ucenicia pe langa marele neurolog francez J.M. Charcot la Salpetiere. S-a ocupat in delimitarea isteriei de epilepsie si a reusit sa provoace simptome isterice prin pinosa; ceea ce l-a dus cu gandul la cauzele psihologice si nu fiziologice (asa cum se credea la vremea respectiva) ale acestei afectiuni.
In Traumdeutung (Interpretarea viselor) din 1900, Freud considera ca: “conceptia stiintifica despre vise a progresat putin” (S. Freud , Interpretarea viselor 1993, p. 17) dar este convins ca “exista o tehnica psihologica”(ibidem, p.17)
Primal congres de psihanaliza a avut loc la Salzburg (1908), iar in 1909 apare primal periodic psihanalitic (momente ce consagra nasterea Scolii psihanalitice).
Freud considera ca termenul de psihanaliza are trei acceptiuni:
1. procedeu de cercetare a proceselor psihice
2. metoda de tratament a tulburarilor nevrotice
3. cale de fundamentare a institutiilor psihologilor, modalitate favorabila pentru dezvoltarea unei discipline stiintifice (apud I. Manzat, Historia universala a psihologiei, 1994, p.61)
Psihanaliza este deci atat o teorie cat si o tehnica terapeutica cu urmatoarele zone de aplicabilitate:
- isteria (spasmofilie),
- nevroze anxioase
- fobii
- obsesii
- perversiuni sexuale
Ceea ce se urmareste in tratamentul sau cura psihanalitica este constientizarea continuturilor inconsciente patogenice.
Doua principii guverneaza si dau tensiune vietii noastre psihice:
- principiul placerii (cu determinante biologice, instinctuale, de satisfacere imperioasa)
- principiul realitatii (constrangerile mediului natural, social si moral evaluate de constiinta)

Structura aparatului psihic
intr-o prima faza Freud distinge doua mari diviziuni ale psihismului: inconstientul si constientul, intre cele doua aflandu-se o treapta intermediara: preconstientul (subconstientul); in legatura cu acesta Freud precizeaza: “divizarea psihicului in constient si inconstient constituie pentru psihanaliza o premisa fundamentala” (Dincolo de principiul placerii 1992, p.96) Intre cele doua diviziuni are loc o miscare “descendenta” - reprimari sau refulari – si una “ascendenta” – deplasari si sublimari -. Dar cum pot deveni continuturi inconstiente, constiente? Freud sugereaza doua cai:
- visele (si mai ales amintirea lor) ca via regia spre inconstient
- trecerea prin instantele preconstientului unde capata continut lingvistic si semantic; astfel pot fi integrate in structurile constientului.
Din 1920 Freud propune o alta topica a aparatului psihic ce cuprinde: Sinele (das Es), Eul (das Ich) si Supraeul (das Uberich). Sinele ne este dat din nastere (ereditar) si cuprinde instinctele cu tentatia de a fi satisfacute imediat.


Eu – ratiune si intelepciune (reprezinta corpul), partea care s-a diferentiat
Sinele – pasiuni/pulsiuni, rezervor al libido-ului
Eul – calaretul ce struneste calul –Sinele
“Eul traduce de obicei in actiune vointa Sinelui, ca si cum ar fi vorba de propria sa intentie” (op. Cit., 1992, p. 113).
Constituirea Eului apare datorita corpului, el se constituie ca “organ” de percepere a lumii exterioare, dar si a celei interioare.
Prin asimilarea modelelor parentale (introiectia lor) se realizeaza Eul ideal sau Supraeul. Copilul se afla intr-o pozitie inferioara fata de parinti si in fata dificultatilor de identificare sexuala “asimileaza” parintele ca pe un model de constiinta morala.
Diferentierile dintre cele trei entitati psihice trebuie luata cum grano salis, sa un uitam ca Eul este doar o parte a Sinelui!
Mai tarziu, Freud a considerat doua instincte de baza:
- instinctele sexuale (Eros)
- instinctul mortii (Thanatos)
Primele producand viata, dinamismul ei, transformarea si desprinderea din anorganic si rudimentar, pe cand instinctul mortii reduce totul la punctul de pornire, la anorganic. Celor doua instincte le sunt subordonate procese fiziologice (constructive si respectiv distructive), iar in plan psihologic polaritatea iubire-ura.
Freud a realizat si o etapizare – stadii psihosexuale – a dezvoltarii copilului pe care a impartit-o iin cinci faze:
1. orala, in timpul alaptarii toata placerea copilului se condenseaza bucal
2. anala, placerea din timpul defecatiei sau prin amanarea ei, de aici conflictul cu parintii si afirmarea propriei vointe.
3. falica, (oedipiana), intre 3 – 6 ani, copiii descopera organele genitale, diferentele dintre baieti si fete; impulsurile sexuale sunt directionate spre parintele de sex opus (baiatul vrea sa se casatoreasca cu mama, iar fata cu tata)
4. latenta intre 7 – 12 ani, interesul copiilor pentru corpul lor se reduce, sunt orientati spre relatiile interumane, eforturile scolare, etc.
5. genitala, in pubertatesi adolescenta se trece de la deplina maturitate sexuala a adultului.

Mostenirea culturala si impactul pe care l-a avut teoria freudiana este incomesurabil. Psihanaliza s-a impus, primar ca psihoterapie, cu un succes deosebit in SUA si Franta, dar mai putin in spatiul germanic. Ideile freudiene au revolutionat un numai psihologia, dar au patruns si in arta – miscarea suprarealista, prin promotorul sau Andre Breton, a explodat teoria inconstientului la modul cel mai direct – si literatura (un Thomas Mann de exemplu).
Faptul ca a suscitat multe controverse, miscarea psihanalitica initiala a fost imbogatita si aprofundata de cercetari ulterioare si redadusa in actualitate de un Jaques Lacan, Francoise Dolto, Erich Fromm si altii. Parerile asupra pertinentei viziunii produse de Freud se discuta, de multe ori in contradictoriu, si in ziua de azi. Psihanaliza a devenit baza ideologica a miscarii de eliberare/emancipare sexuala si culturala ce s-a manifestat cu o deosebita pregnanta in Europa si America anilor ’60.

2. Alfred Adler (1870-1937)

A fost unul dintre discipolii lui Freud, dar datorita unor diferente ideologice se separa de aceasta in 1911; respinge cu hotarare viziunea ortodoxa asupra sexualitatii.
Creeaza in 1912 “Societatea de psihologie individuala” si in 1914 apare “Internationale Zeitschrift fur Individual psychologie”. In 1935 fondeaza “Journal of Individual Psychology “
Pentru Adler psihologia individuala trebuie sa considere persoana in totalitatea si inegritatea ei, caci la inceput este totalitatea, ea e primara. Dar psihologia individuala vrea sa inteleaga si unicitatea sau particularitatea fiecarei persoane in parte.
Adler a ramas toata viata un darwinist convins, considerand ca “psihologia individuala poate realiza ceva hotarator pentru dezvoltarea societatii umane” (Wilhem Bitter, herasugeb., Geist und Psyche, Freud, Adler, Jung, 1951, p. 52). Psihologul german era convins ca debarasarea de vointa de putere poate duce la intelegere, pace si armonie.
Principiile psihologiei adleriene se afla in antropologia sa – viziunea asupra omului – existentialista: punerea in valoare a personalitatii omului ca centru al preocuparilor sale, de unde rezulta: “necesitatea si obligatia de a dobandi si de a aprofunda cunoasterea omului” (A. Adler, Cunoasterea omului, 1991, p. 35)
Adler e de acord cu Freud, “ca stimulentii cei mai puternici pentru edificarea vietii psihice a omului provin din cea mai frageda copilarie” (ibidem, p. 36). Dar, spre deosebire de viziunea psihanalitica ortodoxa, la baza edificiului psihic se afla sentimentul de inferioritate – Minderwertigkeitsgefuhl – a copilului fata adultilor. Aceasta inferioritate (constructiva in general pentru oameni) constientizata ca insecuritate, neimplinire si frustrare poate fi convertita intr-un “motor de cautare” ce actioneaza stimulativ si teleologic – cu expectante de liniste si securitate – (sunt timid, dar…ma tratez!)
Doar sentimentul comuniuniii sociale poate compensa sentimentul de inferioritate.
Pentru a “manageria” sentimentul de inferioritate, copilul are doua posibilitati:
- sa-si impuna puterea de convingere pentru a obtine ceea ce vrea
- sa-si manifeste slabiciunea pentru a atrage solicitudiinea sau mila adultilor
Astfel se bifurca tipurile de personalitati: unii se pun pe lucru, insista, devin imperativi, un accepta refuzul, altii, dimpotriva, cersesc mila, iertare, intelegere speculand slabiciunea celorlalti prin a lor proprie.
Pe tendinta copilului de a-si depasi starea de inferioritate/slabiciune se bazeaza educabilitatea lui (el vrea sa ajunga mare pentru a un mai fi “o entitate neglijabila”) In filmul francez “Moi Cesar” un copil pe nume Petit Cesar explica: “copiii vor sa devina adulti pentru ca acestia sa un se mai uite la ei de sus”. Armonizarea tendintelor opuse: sentiment de inferioritate versus supracompensare este elocvent explicata in acelasi film: Eroul principal indica la ce trebuie sa se ajunga: “nici pe de-antregul Cesar, nici pe de-antregul Petit, ci ceva intre cele doua”


Prin sentimentul de inferioritate compensat o persoana se poate simti deosebit de importanta (fiind “altfel” decat ceilalti poate revendica o atentie speciala) dar astfel apare caracterul nevrotic al egocentricului. Ceea ce dispare in aceastra situatie e sentimentul comuniunii cu ceilalti, nevroticul va evita (prin cele mai diverse modalitati) sau va avea probleme de inscriere in cele trei paliere ale integritatii: Societatea munca si iubirea. Ceea ce la Freud era principiul placerii si cel al realitatii devine la Adler sentimentul de inferioritate si respectiv comuniunea sociala; doi poli ai vietii psihice intre care individul oscileaza in cautarea unui echilibru si a unei armonizari.
Dupa Adler caracterul, ca mod de atitudinal de raportare la lume, un este inascut, ci dobandit in primii ani de viata. De aici decurge importanta pe care o are psihologia educationala a integrarii, a eticii datoriei si, implicit, trimiterile psihologiei individuale spre domeniul pedagogic. Doar astfel se poate realiza integrarea armonioasa a individului in comuniuniea sociala si valorile acesteia.
Finalismul lui Adler urmareste o colectivitate de iindivizi ce se cunosc pe ei insisi (gnothi seauton – nosce te ipsum) dar sunt in stare sa-i cunoasca si pe altii, eliberati de povara sentimentului de inferioritate prin integrare sociala.

raluca spunea...

3. Carl Gustav Jung (1875-1961)

Psiholog si psihiatru elvetian cu remarcabile contributii concentrate pe: tipologie, fenomene oculte si sincronicitate, interpretarea viselor si miturilor, structura psihica, alchimie, filosofie orientala si chiar ufologie. Jung a consacrat conceptele de inconstient colectiv (rastalmacit mult pera adesea prin “subconstient colectiv”) arhetip, extraversie si introvesie, persoana “umbra” animus si anima. La putini cercetatori viata si opera se intrepatrund atat de inextricabil ca si la psihologul elvetian.
In 1913 se desparte de Freud, dupa ce avusese legaturi foarte stranse – devenise chiar “printl mostenitor” al psihanalizei.
Interesul psihologiei jungiene se concentreaza pe om din perspectiva sanatatii (si un a nevroticitatii lui), indreptata intr-o directie soteriologica ce se vrea insa fundamentata empiric. Reflectand la 83 de ani, asupra propriei viati, Jung conchide: “Viata mea este o poveste a autorealizarii inconstientului. Totul din inconstinet cauta manifestare exterioara si personalitatea doreste si ea sa evolueze de la conditia sa interioara si ceea ce omul apare ca fiind sub specie aeternitatis nu se poate exprima decat prin mijlocirea mitului” (A. Jaffe, herausgeb., Erinnerungen, Traume, Gedanken von C.G.Jung, 1992, p.10).
Una din intrebarile cele mai marcante pe care Jung le ridica psihologilor si psihoterapeutilor in special, se refera la “calificarea” lor sufleteasca, la “maturitatea” lor pe directie autoexploratoare. El era de parere ca un psihoterapeut modern are obligatia de a investiga in primul rand propriile culise sufletesti. Iar cel ce a indraznit acestea: “trebuie sa recunoasca, ca acceptarea conditiei sale demne de mila este un lucru foarte greu daca nu imposibil” (W. Bitter, op. Cit., p.70). Doar o astfel de “initiere” poate califica psihoterapeutul in raporturile sale cu clientii (inainte de a pune in ordine lumea din jur, sa vedem mai inatai cum arata ograda noastra!).


I. Tipurile psihologice

In lucrarea “Descrierea generala a tipurilor”, Jung evidentiaza tipuri de atitudine generala: introvertit si extravertit, definite prin orientarea interesului/directionarii libidoului (inteles in sens larg ca energie psihica) si tipuri functionale axate pe: senzatie, intuitie, gandire si sentiment (simtire). Avem asadar doua tendinte extreme: introvertitul care abstrage libidoul din obiect, centrat pe sine/subiect, tacut, retras, cu o slaba implicare sociala si extravertitul a carui energie se indreapta catre obiectele lumii, toate reperele lui sunt in afara, la ceilalti, deschis si comunicativ.

Tipul extravertit; hotararile si actiunile lui sunt determinate de conditii obiective si nu de propriile pareri subiective. Factorii si reperele decizionale se afla in exterior pentru ca de acolo sunt asteptati, interesul si atentia lui concentrate pe ceea ce e in jur – imediata vecinatate – persoanele si chiar lucrarile il capteaza cu puere si in permanenta. El se va raporta proponderent dupa parerile celorlalti, integrat/imersat in conditia momentana si in “normalitate”.
Punctul vulnerabil al extravertitului este pierderea/risipirea in exterior, in nesfarsitul flux al stimulilor ce vin dinspre lume, oameni, lucruri. El tine prea putin cont de sine, de starea organismului sau: trebuinte elementare (odihna, relaxare etc.) sunt pur si simplu ignorate; totul are loc pe cheltuiala trupeasca si sufleteasca.
Pericolul extravertitului devine astfel absorbtia completa in obiectual, tulburarile psiho-somatice care apar au tendinta compesatorie de a-l readuce la sine: “Nevroza cel mai frecvent inatalnita la tipul etravertit mi se pare a fi isteria” (...) “Trasatura fundamentala a persoanei isterice este tendinta sa continua de a se face interesanta si de a face impresie altora.” (C.G. Jung, Puterea sufletului, A doua parte, Descrierea tipurilor psihologice, 1994. p.21).
Atitudinea inconstientului la tipul extravertit va fi de concentrare a energiei pe elementul subiectiv, caci inconstientul nu poate sa “actioneze” decat compensator. Asadar, atitudinea inconstienta va fi orientata spre egoism, dar, pentru ca cubiectivitatea nu a fost “exersata” ea se va manifesta in formele cele mai rudimentare, primitive sau infantile, adica cu totul neadecvat.

Tipul introvertit; se orienteaza dupa factorii subiectivi pe care ii investeste preferential cu toata energia, el se apleaca asupra repercursiunilor/rezonantelor subiective ale celor ce vin din afara, caci “lumea este asa cum imi apare mie!”
Ghidandu-se dupa structura psihica ereditara, ascultand voce Sinelui, el va pune deasupra determinarilor obiective propria subiectivitate. Reperele introvertitului sunt in sine insusi (la purtator) de aceea poate ignora cu nonsalanta doxele usuale.
Riscul introvertitului este o subiectivare a constientului – egocentrismul ce apare in ruma deplasarii accentului de pe Sine pe Eu.
Desigur ca inconstientul va incerca o compensare a “patinarilor” subiectivismului egocentric impunand atasamentul neconditionat si dependenta inconturnabila fata de obiect. Se creeaza astfel preisele unei veritabile sclavii fata de obiectualitate. In ciuda minimalizarilor constiente, obiectul/exteriorul va lua propozitii ingrijoratoare. Datul obiectiv se impune cu cerbicie provocand o epusizare datorita eforturilor de a-l elimina.
Suferinta in acest caz va fi neurastenia caracterizata prin hipersensibilitate, oboseala, fragilitate si extenuare cronica.
In ceea ce priveste particularitatile functiilor psihice Jung distinge urmatoarele directii: gandirea si sentimentul/simtirea, pe de o parte si senzatia si intuitia pe de alta.

Senzatia, ne spune ca ceva exista (ce este) identificabila cu perceptia, senzatia se refera atat la stimulii fiziologici externi cat si la cei interni. Prin perceptie un obiect se transforma in reprezentare. Jung este de parere ca: “Senzatia marcheaza foarte puternic firea copilului si a primitivului, precumpanind in orice caz, fata de gandire si sentiment, dar nu neaparat fata de intuitie.” (ibidem, p. 194)
Intuitia, furnizeaza perceptii pe cale inconstienta, obiectele ei putand fi atat exterioare cat si interioare. Ea se prezinta gata facuta, dintr-o data, manifestandu-se imperativ si cu o claritate deosebita. Ca si senzatia, intuitia este o caracteristica a psihologiei primitive si infantile; intuitia percepe imaginea mitica, arhetiapala, prin ea aflam de unde vine incotro se indreapta ceva.
Intuitia si senzatia se compenseaza reciproc, ambele formand functiile irationale.
Gandirea este impreuna cu sentimentul o functie rationala si o activitate apreciativa ce coreleaza reprezentarile in concepte sau acte de judecata. Gandirea ne spune cum este ceva, orientandu-se dupa norme; ea reprezinta intelectualul si conexiunile logice.
Sentimentul sau simtirea nu trebuie confundata cu intuitia (aceasta fiind doar o nediferentiere intre cele doua functii); prin sentiment aflam ce valoare are un lucru, o situatie sau o fiinta pentru noi, daca ceva e important sau nu (de exmplu “sentimentul lucrului bine facut”) daca ceva e placut sau neplacut etc.
Trebuie subliniat ca fiecare dintre tipurile prezentate este unilateral si deci extremist. Ideal ar fi sa putem analiza lumea exterioara si pe cea interioara prin toate functiile, doar astfel obtinem o imagine integrala a obiectului interesului nostru. De aici rezulta necesitatea diferentierii functiilor, care pot atunci lucra convergent si integrativ pentru a furniza o viziune completa a realitatii.
Prin combinarea directiilor extra- si introvertite obtinem o tipologie octupla deosebit de complexa. Pe langa functiile principale (de exemplu “gandire”) vom avea si o functie secundara/ajutatoare (de ex. “senzatie” sau “intuitie”) precum si compensarile inconstinetului ce se realizeaza prin functia opusa.
Tipologia prezentata de Jung s-a dovedit a fi deosebit de pertinenta, ea reuseste sa descrie cuprinzator faptul psihic precum si trasaturile psihologice ce determina functionarea adaptiva a personalitatii.





II. Structura psihicului/inconstient personal si colectiv

Dupa psihologia jungiana, in inconstient se afla nu numai tendinte infantile refulate (cum ipostaza Freud), ci si perceptiile subliminale – ca material psihic care nu a atins pragul constiintei. Tot acest material este activ, in sensul realizarii unei grupari si regrupari a continuturilor sale. In legatura cu aceasta Jung precizeaza: “Materialul psihic situat la acest nivel poate fi caracterizat drept personal in masura in care poate fi privit ca pe de o parte, produsul acumularilor existetei individuale, iar, pe de alta, ca un factor psihologic care poate fi in aceeasi masura si constient.” (C.G. Jung, Personalitate si transfer 1996, p. 20).
Dar inconstientul mai contine si elemente impersonale, cu caracter colectiv si arhetipal. Putem ipostazia asadar existenta unui inconstient colectiv, rezervor comun al umanitatii, ale carui continuturi ar fi instinctle si arhetipurile.
Prin analiza se poate patrunde dincolo de straturile personale ale psihicului si accede la cele colective. Pericolul unui astfel de demers este inevitabila inflatie psihica: Eul se vede invadat de continuturi colective pentru care nu are repere de ordonare si clarificare.
Psihicul colectiv are insa si o alta componenta, mai “diurna”, ce se constituie din manifestarile sociale. Un fragment deprins din psihismul colectiv si atasat individului devine persona (masca actorului antic ce intruchipa personajul interpretat) . Persona simuleaza individualitatea, dar analizata, ea isi tradeaza usor caracterul colectiv : “Persona nu este de fapt ceva “real”. Ea reprezinta un compromis intre individ si societate avand ca obiect “aparenta cuiva”.” (ibidem,p.41)
In spatele persoanei, individul (respectiv Eul) se poate simti protejat, dar el risca, prin suprainvestirea rolului social, sa se “subtieze” ramanand intr-un stadiu rudimentar. Prin aceasta identificare Eul merge spre devalorizare accentuata, individualitatea neputandu-se manifesta, va tinde spre stadii infantile ce se pot irupe neacdevat sau disfunctional.
Dar in precesul de individualizare, Eul apare ca fiind central, caci la el se raporteaza toate continuturile constinetului. Eul se afla, ca o piatra de hotar, undeva intre psihismul colectiv al lumii exterioare si faptele interioare venite din straturile inconstientului personal sau a celui colectiv. El poate fi definit: “Ca punct de referinta al campului constinetului, eul este subiectul tuturor proceselor de adaptare, in masura in care aceasta sunt realizate preponderent de vointa. De aceea, eul joaca un rol plin de insemnatate in economia sufleteasca” (C.G. Jung, Puterea sufletului, Prima parte, Psihologia analitica, temeiuri, 1994, p. 134)
Cu toate acestea, libertatea Eu-lui e drastic limitata de presiunile si tendintele inconstinetului. Continuturile refulate si cele subliminale dobandite pe parcursul vietii se aglutineaza in “Umbra” figura ce apare ca centrul de putere al inconstinetului personal. Umbra ai reprezinta si tot ceea ce am putea deveni, tot ce am visat vreodata, aspiratiile noastre refulate, reprimate sau nerealizate. Din aceasta perspectiva integrarea Umbrei nu ar face decat sa imbogateasca foarte mult personalitatea. Nu trebuie sa atribuim Umbrei o conotatie negativista, ea se arata “prietenoasa” sau “dusmanoasa” functie de atitudina pozitiva (de apropiere) sau negativa (de respingere sau ignorare) a Eu-lui. “Aparitiile” Umbrei, in vise, dar si in viata diurna, iau chipul unor personaje primitive, intunecate, antipatice su dusmanoase de acelasi gen cu Eul.
Daca insa manifestarile onirice se “intrupeaza” in personaje de gen opus Eului constient putem vorbi de anima la barbat si de animus la femeie. Atat anima cat si animus sunt arhietipuri ale inconstinetului colectiv si pot fi regasite in culturile tuturor popoarelor in: basme, legende, mituri sau materialul oniric. In general, singura modalitate de a percepe aceste arhetipuri sunt sub forma lor proiectata. Daca in cazul “umbrei”, proiectia acesteia defineste “dusmanii” sau antipaticii nostri, in cazul proiectiei animei/animusului ne indragostim de o persoana de sex opus. Ambele arhetipuri (anima/animus) sunt, ca urmare a inconstientei lor, in stare rudimentara; ele pot fi asimilate, groso modo, astfel anima cu un erotism primitiv si grosolan, iar animus cu un logos elementar. In aceasta privinta, Jung precizeaza: “ In timp ce la barbat incetosarea “animoasa” este in principal sentimentala si resentimentara, la femeie ea se exteriorizeaza in conceptii, interpretari, opinii, insinuari si false constructii, care au toate scopul, respectiv rezultatul de a strica relatia dintre doi oameni.” (ibidem, p.148)
Teremnul “sine” apare in psihologia jungiana ce desemnand centrul de convergenta al inconstientului colectiv. In itinerariul sau psihic (trecand prin inconstientul personal si cel colectiv) Eul “inainteaza” spre Sine imbogatindu-se necontenit: “cu cat mai multe si mai importante sunt continuturile inconstientului care au fost asimilate de eu, cu atat mai mult se apropie eul de sine, chiar daca aceasta apropiere nu poate fi decat nesfarsita”. (ibidem, pp. 158 – 159) Riscul acestui demers este inflatia Eului (daca aceasta nu realizeaza diferentierea fata de figurile inconstiente). Singurele ancore care ii raman Eu-lui in fata “invaziei” inconstiente sunt: atentia, constiinciozitatea, toleranta si intelegerea, dar si autocritica sau autoevaluarea onesta. Faptul ca Eul intra in contact cu Sinele nu inseamna ca il ia in posesie sau ca trebuie sa se identifice cu el.
Simbolurile prin care Sinele se manifesta sunt figuri centrate si simetrice: cuaternitatea sau manadala (ce pot surveni in desene, vise, etc.) Ele sunt simboluri ale unitatii si deplinitatii la care Eul poate participa.
Umbra, anima/animus si Sinele sunt etape ale autorizarii psihice de mare responsabilitate (contaminarea cu aceste figuri inconstriente risca sa alunece spre psihoza!). Pe de alta parte, realizarea cu succes a incursiunii in inconstientul personal si colectiv duce la centrarea personalitatii, la “ancorarea” ei deplina si stabila, intr-un cuvant la realizarea individuarii.
Este greu de evaluat uriasa contributie a lui Jung in cultura contemporana; cateva din implicatiile teoriilor sale au fost punctate si de P. Petroman: “Asemanari care si-ar putea avea originea in creatia sa exista intre individuarea jungiana si teoria personalitatii optimale a lui R. Coan (1967).” (P. Petroman, Istoria psihologiei universale si romanesti, consemnari, p. 162).


4. Dezvoltari psihanalitice contemporane: E. Berne

E. Berne, psihanalist american de origine canadiana este parintele analizei tranzactionale AT; nefiind primit in Institutul psihanalitic profesionist, Berne dezvolta propria sa viziune neopsihanalitica la mijlocul anilor ’50. El introduce termenul stroke pentru a denota schimbul de stimuli, care creeaza “portretele” umane, trasaturile de personalitate sau caracteriale.
Berne propune o teorie a identitatii/personalitatii tripartita ce include trei subentitati stratificate, interconectate si complementare. Cele trei subidentitati sunt starile de ego, modelul “PAC” :Parintele,Adultul, Copilul,care sunt denumiri si nu lucruri! Despre starile de ego Berne specifica: “toate cele trei aspecte ale personalitatii au o valoare ridicata de traire si supravietuire, si doar atunci cand unul dintre aspecte strica echilibrul stabil, apare necesitatea analizei si reorganizarii”. (E. Berne, Jocuri pentru adulti, 2002, p. 21)
Starea de Parinte: dominanta, autoritate (tiranie), moralizatoare, educativa, normatoare, conformista; totul are loc prin intoarcerea la educatia primita.
Starea de Adult: obiectiv, lucid, realist, rational, discret, conventional, dar si empatic cu expresii emotionale gradate, foloseste resursele maturului, este in aici/acum prospectiv si strategic.
Starea de Copil: spirit ludic, creativ, exuberant, deschis, rasfatat, cochet, totul se efectueaza prin intoarcerea la propria copilarie.
O alta caracteristica majora a teoriei berniene sunt scenariile de viata: ceea ce a fost intrevazut sau chiar planificat in copilarie si se intampla in viata. Scenariile de viata pot fi: castigatoare (ale invingatorilor ce isi realizeaza obiectivele propuse) perdante (ale invinsilor ce nu realizeaza obiectivele propuse) si cele non castigatoare (cand se merge pe calea de mijloc, dar nici pierdere nici castig). Scenariile de viata ne trag inapoi, in copilarie, asemenea unor benzi elastice! Scopul terapiei: intreruperea/sectionarea benzilor de cauciuc!
Autonomia inseamna independenta fata de scneariu, de unde flexibilitatea starilor Eu-lui, adaptarea lor la sine, ceilalti si context. Scenariile pot fi redefinite, reconsiderate, actualizate. De ce? Pentru ca pot fi desuete, cotingente, disfunctionale, neadaptate si sa prezinte piediciale dezvoltarii depline sau ale schimbarii personale. Starile de Copil si de Parinte brueaza viata plenara a Adultului.
Se observa ca intre cele trei stari ale Eu-lui propuse de Berne si modelul freudian al Supra-eului, Eu-lui si sinelui este o relatie de corespondenta. Cele doua teorii sunt asadar modele diferite de a descrie realitatea psihica.
Tranzactiille ca unitate minimala a relatii sociale, sunt de doua feluri: complementare unde stimulul si raspunsul sunt paralele – incrucisate – cand unei intrebari din adult i se raspunde din starea de Copil sau Parinte – ulterioare – cand avem un nivel psihologic asuns (Parinte – Copil sau Copil – Parinte) si uun nivel social, coventional, manifest si acceptabil de la Adult la Adult.
Cele trei reguli ale comunicarii:
1) Cat timp tranzactiile sunt complementare (paralele) comunicarea poate dura la nesfarsit;
2) La o incrucisare a comunicarii rezulta o intrerupere care necesita modificarea starilor Eu-lui (la unul sau ambii perticipanti) pentru a putea continua conversatia;
3) Rezultatul comportamental al unei tranzactii ulterioare se deterina la nivel psihologic si nu social.
Putem conchide ca AT este atat o teorie a personalitatii (ce inlesneste autocunoasterea, si autoevaluarea) cat si o psihoterapie (in masura in care scenariul de viata nu e imuabil). In filosofia AT se pleaca de la ideea ca oamenii sunt OK (respectul faptului uman), fiecare avand capacitatea de a gandi si a decide – rezulta de aici o accentuare a responsabilitatii fiecarei persoane.